Vânzarea Telekom, în faza finală: ce vrea Orange să cumpere și cine decide

de: Răzvan Băltărețu
24 09. 2019
Telekom / Facebook. Prelucrare de: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Pe măsură ce Telekom a mărit tarife și-a anunțat tot felul de abonamente, pe atât de mult s-a vorbit despre vânzare. Operatori din România, inclusiv Orange, vor bucăți din companie. În egală măsură, are și statul un cuvânt de spus, la pachet cu grecii și germanii. Ne apropiem însă de anunțarea vânzării? Foarte probabil.

Aproape tot anul acesta am auzit despre vânzarea Telekom. Compania compusă din fostele Romtelecom și Cosmote n-a reușit să își stabilizeze poziția pe piață și soluția, pentru toți cei implicați, ar fi vânzarea. Orange și grupul Digi | RCS-RDS sunt cele două companii românești care vor zona fixă, respectivă mobilă. Vodafone a cumpărat, achiziție finalizată recent, UPC. Alții la fel de mari nu mai există.

Ultimele informații neoficiale sunt că grupul Deutsche Telekom / OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România, zona fixă, fosta Romtelecom. Urmează etapa în care statul român își dă acordul final pentru achiziție.

Ce caută SRI, SIE și Guvernul în vânzarea Telekom

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor, a transmis pe 22 iulie o propunere către Guvern. A cerut constituirea unui grup de lucru interministerial, în directa coordonare a premierului Viorica Dăncilă, care să aibă ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom / OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România. Tranzacția ar fi de interes strategic pentru România.

Acest grup interministerial ar fi fost compus din reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE. Pe 25 septembrie va fi prima ședință.

Dacă te întrebi de ce statul român e implicat în tranzacție, fie că va fi finalizată către Orange, fie către altă companiei, ei bine, e din vremea Romtelecom asta. În prezent, fosta Romtelecom, în cadrul Telekom, se numește Telekom Romania Communications. E deținut de grupul elen OTE, cu 54,01%, și Ministerul Comunicațiilor, cu o participaţie de 45,99%.

În cazul fostei Cosmote, Telekom Romania Communications deține o cotă de 30%, restul acțiunilor revenind grupului elen OTE.

Orange ar fi făcut cu certitudine o ofertă pentru preluarea infrastructurii fixe a Telekom România, conform HotNews.

De ce vrea Orange o bucată din compania asta?

Orange e lider de piață pe servicii mobile, dar are același scop și pe zona fixă. Iar zona fixă înseamnă cablu și internet, eventual și telefonie fixă. Pe cablu și internet, Digi | RCS-RDS stă foarte bine, Vodafone își consolidează prezența cu UPC, iar Telekom are ceva rețelistică și ceva clienți.

DT ar fi de acord să vândă către Orange. Mai rămâne să decidă statul român ce face, deși la final de august au apărut informații că și-ar fi dat acordul să vândă.

Statul are drept de preemțiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiții care să analizeze situația și să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii. Iar scenariile sunt acestea: statul rămâne și pe viitor cu pachetul de acțiuni pe care-l are, cumpără acțiuni de la DT / OTE sau vinde la rândul său total sau parțial din acțiunile pe care le deține. Ca achiziția să fie finalizată, Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.

De cealaltă parte, Digi | RCS-RDS ar vrea zona mobilă din Telekom, mai ales acum când pregătește migrarea către 5G, dar fără clienți. E și aceasta o informație neoficială.

Până când vom avea un anunț oficial, Telekom concediază.